Війтовецька територіальна громада

Хмельницька область, Хмельницький район

Про ситуацію щодо онкозахворюваності на Хмельниччині у 2023 році

Дата: 09.02.2024 14:50
Кількість переглядів: 84

Фото без описуПро ситуацію щодо онкозахворюваністі 

на Хмельниччині у 2023 році

 

На жаль, рак посідає одне з чільних місць серед причин смертності українців. За підсумками 2023 року в Хмельницькій області зафіксоване суттєве зростання рівня онкологічної захворюваності, повідомляють у КНП "Хмельницький обласний протипухлинний центр" ХОР. Зокрема, було вперше виявлено на 12,5% більше випадків, у порівнянні з попереднім роком (5102 випадків у 2023-му проти 4533-х у 2022 році). Тобто, в загальному, онкологічна захворюваність на Хмельниччині зросла за рік на 12,5 %.

Лікарі констатують надзвичайно стрімкий темп приросту онкологічної захворюваності. При цьому, показник найвищий за останні 15 років!

Причини розвитку онкопатології різні — від психоемоційних до генетичних. При цьому, необхідно враховувати екологічні чинники, надзвичайні умови воєнного часу.

Далі — про 10 найбільш поширених злоякісних новоутворень, які виявляли у мешканців Хмельниччини у минулому році. У жінок найчастіше діагностували:

- рак молочної залози — 22%;

- меланому шкіри — 10%;

- новоутворення жіночих статевих органів — більше 20% (тіла - 10%, шийки матки - 5,5%, яєчника - 5%);

 - рак шлунково-кишкового тракту — більше 15% (ободової кишки - 6,5%, прямої кишки - 5%, шлунку - до 4%);

- рак щитоподібної залози — до 4%.

У чоловіків найчастіше виявляли:

- рак легень — 14,5% випадків;

- рак передміхурової залози – близько 13%;

- меланому шкіри — більше 8%;

- рак шлунково-кишкового тракту – разом 24,5% (рак ободової кишки, прямої кишки та шлунку — приблизно по 7%, рак підшлункової залози – біля 4%);

- рак сечових органів – біля 10 % (рак сечового міхура - більше 5%, нирки – більше 4%);

- рак глотки – більше 3%.

Проте, у понад 40 % випадків хворобі можна запобігти, якщо виявити її на ранніх стадіях та вчасно розпочати лікування. Крім того, дбаючи про здоровий спосіб життя ви знижуєте ризики захворіти! Тому при перших тривожних симптомах – не чекайте, поки саме мине. Запишіться на огляд до лікаря — зруйнуйте раку плани!

Варто пам'ятати, що регулярні обстеження для різних типів раку збільшують шанси на раннє виявлення хвороби, а отже — кращу ефективність лікування.

В Україні діє програма медичних гарантій. Вона покриває найважливіші обстеження для виявлення раку. Українцям доступні скринінгові обстеження найпоширеніших видів раку. Їх можна зробити безоплатно за програмою медичних гарантій.

Зокрема, це – мамографія (скринінг раку молочних залоз), ПАП-тест (скринінг на рак шийки матки); тест на приховану кров у калі й колоноскопія (скринінг раку товстого кишківника); ультразвукова діагностика органів малого таза; дерматоскопія атипових родимок; аналізи на гепатити В і С.

Ці та інші скринінгові й діагностичні обстеження та дослідження можна зробити за направленням від сімейного або профільного лікаря.

Обов’язково раз на рік відвідуйте сімейного лікаря та проходьте всі профілактичні обстеження, які потрібні вам за віком та станом здоров’я. А при тривожних симптомах не чекайте, поки само мине – йдіть до лікаря. Сімейний лікар підкаже, які дослідження та консультації спеціалістів вам потрібні, та дасть направлення на них.

Якщо вам поставили онкологічний діагноз, не зволікайте — розпочинайте лікування. Направлення на нього вам випише сімейний або профільний лікар.

Програма медичних гарантій покриває усі найважливіші види медичної допомоги на кожному етапі лікування, зокрема таке: консультації лікарів, проведення лабораторних та інструментальних досліджень, оперативні видалення онкоутворень та відновлення після них, хіміотерапевтичне та радіологічне лікування та супровід в амбулаторних або стаціонарних умовах, а також препарати, необхідні для лікування.

Хіміотерапевтичне лікування в Україні безоплатне. Щоб отримувати його необхідне направлення. Також послугу пацієнту не потрібно оплачувати при переведенні з іншого медзакладу або підрозділу лікарні. Сюди входять консультації та супровід лікаря, медсестринський догляд, ліки з централізованих закупівель МОЗ та інших програм, а також ліки й медвироби із Нацпереліку основних лікарських засобів, забезпечення компонентами та препаратами крові, анестезія, усі необхідні обстеження та аналізи.

При радіологічному лікуванні держава забезпечує променеву терапію, медичні вироби для проведення радіотерапії та витратні матеріали, супровідну медикаментозну терапію. Якщо у медзакладі є лінійний прискорювач, гамма-ніж або кібер-ніж, проведення променевої терапії з цим обладнанням також включено в безоплатну допомогу.

Якщо пацієнту з онкозахворюванням потрібне хірургічне втручання — воно також покривається НСЗУ, тому є безоплатним для пацієнта. Також в це включена анестезія, всі витратні матеріали та обстеження, а також реабілітація після операції.

Національна служба здоров'я України (НСЗУ) оплачує медзакладам лікування пацієнтів. Так, на хіміотерапевтичне лікування та супровід одного пацієнта до 18 років лікарня отримує близько 131 тис. грн, одного дорослого  пацієнти – близько 36 тис. грн. На лікування онкогематологічних захворювань одного пацієнта до 18 років  виділяють майже 224 тис. грн, дорослого – 61 тис. грн. Хіміопрепарат закуповуються окремо за іншою державною програмою. За радіологічне лікування та супровід як дорослих, так і дітей платять 51 тис. грн, якщо заклади мають сучасне радіологічне обладнання, як-от лінійний прискорювач, гамма-ніж чи кіберніж, – 77 тис. грн.

У 2023 році Національний Інститут раку підписав договір з НСЗУ і тепер для пацієнтів Інституту також доступні всі пакети безоплатних послуг.

У 2024 році до програми медичних гарантій додали пересадку кісткового мозку, якої часто потребують пацієнти з онкозахворюваннями крові. Пілотний проєкт з пересадки кісткового мозку запустили ще у 2019 році, тоді такі операції державним коштом робили лише у трьох лікарнях. Наразі такі операції можна зробити у дев’яти медзакладах.

Важливо пам’ятати, що вчасне виявлення раку значно збільшує шанси на одужання. Обговоріть із лікарем, які профілактичні обстеження вам потрібні за віком і станом здоров’я та вчасно проходьте їх.

Якщо у вас виявили рак – лікуйтесь за рекомендаціями лікарів!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи задоволені Ви роботою сайту?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь