Війтовецька територіальна громада

Хмельницька область, Хмельницький район

Шахрайство в інтернеті

Дата: 05.02.2024 16:38
Кількість переглядів: 100

Фото без описуШахрайство в інтернеті 

В період повномасштабної війни в Україні стало особливо поширеним шахрайство в Інтернеті. Шахраї використовують ситуацію, щоб наживатися на людях, які переживають стрес і емоційне виснаження, постійно вигадують нові схеми. 

Шахрайство в Інтернеті - це один із видів шахрайства, яке полягає у заволодінні майновими правами або майном за допомогою зловживання довірою або обману (ст. 190 КК України).

Упродовж 2023 року відділом поліції №2 Хмельницького РУП ГУНП в Хмельницькій області зареєстровано на території колишнього Волочиського району 31 кримінальне провадження за фактами шахрайств, у тому числі 21 правопорушення, яке належать до категорії кіберзлочинів. 

З початку поточного року до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесені відомості та розпочато досудове розслідування у 2 кримінальних провадженнях за фактами шахрайства зазначеної категорії.

Слід зазначити, що досудове розслідування кримінальних проваджень, пов’язаних з шахрайством в Інтернеті ускладнене тим, що всі злочинні дії здійснюються дистанційно, без особистого контакту між злочинцем та потерпілим.

В своїй діяльності злочинці часто використовують проміжні банківські рахунки, чим ускладнюють можливість виявлення особи, яка заволоділа коштами.

Найбільш поширеною схемою заволодіння майном є «фішинг», тобто купівля-продаж неіснуючих товарів в інтернет-магазинах, через онлайн-платформу OLX, соціальні мережі та месенджери. Шахраї створюють фальшиві копії сторінок інтернет-магазинів та пересилають посилання на них потенційному потерпілому. Після переходу за вказаним посиланням шахраї отримують дані про банківський рахунок потерпілого.

Шахрайства шляхом розміщення фішингових посилань на інтернет-ресурсах та в Telegram-каналах, також вчиняються під виглядом оформлення соціальних виплат від держави, міжнародних організацій, благодійних фондів та інших.

Розповсюджена незаконна діяльність «кол-центрів», де особи під виглядом співробітників служби безпеки банків виманюють у громадян банківські реквізити, або ж створюють умови за яких потерпілі особисто переводять кошти на їх рахунки.

На фоні зростання різноманітності шахрайських схем та збільшення кількості випадків вчинення інтернет-шахрайств необхідно насамперед бути пильними та дотримуватись загальних правил безпеки в інтернеті: не робити передоплату у неперевірених інтернет-магазинах, за можливості користуватися послугою післяплати, не повідомляти термін дії банківської карти та CVV-код, не вказувати власні персональні дані на неперевірених сайтах, не користуватися неперевіреними оголошеннями щодо роботи, яка обіцяє швидкий заробіток за внесення завдатку, не переводити кошти особам, які вимагають їх для допомоги вашим близьким особам, що нібито потрапили у біду.

Якщо ви стали жертвою шахраїв, зверніться до правоохоронних органів.

 

Прокурор Волочиської

окружної прокуратури      Вадим ГОДОВАНЮК


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи задоволені Ви роботою сайту?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь