Війтовецька територіальна громада

Хмельницька область, Хмельницький район

Домашнє насильство в період воєнного стану

Дата: 29.08.2023 15:24
Кількість переглядів: 91

Фото без описуПовномасштабна війна, яка триває в Україні, не зупиняє вчинення правопорушень, які були поширеними й раніше. Домашнє насильство є одним із тих явищ, яке у період війни може лише загострюватися і при цьому залишатися невидимим. 

Статтею 126-1 КК України передбачена кримінальна відповідальність за домашнє насильство, тобто умисне систематичне вчинення фізичного, психологічного або економічного насильства щодо подружжя чи колишнього подружжя або іншої особи, з якою винний перебуває (перебував) у сімейних або близьких відносинах, що призводить до фізичних або психологічних страждань, розладів здоров’я, втрати працездатності, емоційної залежності або погіршення якості життя потерпілої особи.

Таким чином, домашнє насильство – це не лише дії фізичного характеру, а й психологічного (словесні образи, погрози, у тому числі щодо третіх осіб, приниження, переслідування, залякування, інші діяння, спрямовані на обмеження волевиявлення особи тощо), які можуть вчинятися у сім’ї, між родичами, та іншими особами, які перебувають чи раніше перебували у сімейних або близьких відносинах.

Так, за процесуального керівництва Волочиської окружної прокуратури, у цьому місяці до суду направлено обвинувальний акт стосовно 35-річного жителя одного із сіл Волочиської ОТГ, який систематично вчиняв домашнє насильство відносно своєї дружини.

Встановлено, що він упродовж тривалого часу систематично вчиняв стосовно своєї дружини психологічне насильство, яке виразилось у словесних образах, погрозах, залякуванні, висловлюваннях нецензурною лайкою в її бік, приниженні, за що вже був неодноразово притягнутий до адміністративної відповідальності за ч. 1 та ч. 2 ст. 173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення (вчинення домашнього насильства), однак накладені стягнення на нього не вплинули та не змінили його поведінку.

Вказане кримінальне провадження перебуває на розгляді Волочиського районного суду Хмельницької області, а обвинуваченому загрожує до 2 років ув’язнення.

Військова агресія російської федерації відносно України не може бути виправданням вчиненню домашнього насильства відносно рідних та близьких людей, таким випадкам повинна надаватись належна юридична оцінка, а винні особи мають нести справедливе покарання.

 

Прокурор

Волочиської окружної прокуратури                                        Альона ДЖУР

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи задоволені Ви роботою сайту?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь