Війтовецька територіальна громада

Хмельницька область, Хмельницький район

Кримінальна відповідальність за ухилення від призову за мобілізацією

Дата: 30.03.2023 11:58
Кількість переглядів: 87

Фото без описуУ зв’язку із повномасштабним вторгненням РФ в Україну, Указом Президента України №69/2022 від 24 лютого 2022 року «Про загальну мобілізацію», оголошено загальну мобілізацію, в тому числі і на території Хмельницької області.

Призов резервістів та військовозобов’язаних на військову службу під час мобілізації проводиться в порядку, визначеному Законом України «Про військовий обов’язок і військову службу» та Законом України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

На військову службу під час мобілізації призиваються резервісти та військовозобов’язані, які перебувають у запасі і не заброньовані в установленому порядку на період мобілізації. Призов здійснюється для доукомплектування військових посад, передбачених штатами воєнного часу, у терміни, визначені мобілізаційними планами Збройних Сил України та інших військових формувань.

Також на військову службу під час мобілізації можуть бути призвані особи, звільнені з військової служби у зв’язку із застосуванням заборони, передбаченої частинами 3 або 4 статті 1 Закону України «Про очищення влади». Такі особи, призвані на військову службу під час мобілізації, призначаються на військові посади, крім посад, щодо яких здійснюються заходи з очищення влади.

Громадяни, які перебувають у запасі і не призвані на військову службу або не залучені до виконання військових обов’язків, під час мобілізації, можуть бути залучені до виконання робіт, які мають оборонний характер, відповідно до Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

  • заброньовані на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України;
  • визнані відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров'я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії);
  • особи, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років та особи, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років (вони можуть бути призвані на військову службу у разі їх згоди тільки за місцем проживання);
  • зайняті постійним доглядом за особами, що його потребують, відповідно до законодавства України, в разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;
  • народні депутати України;
  • інші військовозобов’язані або окремі категорії громадян у передбачених законами випадках.

Статтею 336 КК України передбачено, що кримінальну відповідальність за ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період. За вчинення даного кримінального правопорушення особі загрожує покарання у видіпозбавленням волі на строк від трьох до п’яти років.

У поточному році на території Волочиської ОТГ вже зафіксовано такий факт.

За результатом досудового розслідування обвинувальний акт щодо ухилянта за ст.336 КК України вже скеровано до Волочиського районного суду для розгляду по суті.

Прокурор Волочиської окружної прокуратури Дмитро МАЛИНЕЦЬКИЙ

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи задоволені Ви роботою сайту?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь