Війтовецька територіальна громада

Хмельницька область, Хмельницький район

Волочиське бюро правової допомоги інформує

Дата: 11.12.2018 14:21
Кількість переглядів: 606

???°???????????? ???? ?·?°?????????? ???????? ???????°?????? ???°?????»??????????В Україні вступає в дію кримінальна відповідальність за домашнє насильство 

З 11 січня 2019 року вступають в дію усі норми закону України «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України з метою реалізації положень Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами».

У законі зазначається, що домашнє насильство - це умисне систематичне фізичне, психологічне або економічне насильство щодо подружжя чи колишнього подружжя або когось іншого, з ким винний перебував у близьких стосунках. Наслідки такого поводження - фізичні, психологічні страждання, розлади здоров'я, втрата працездатності, емоційна залежність, погіршення якості життя потерпілого.

Покарання - громадські роботи 150-240 годин або арешт до півроку, або обмеження волі до 5 років, або позбавлення волі до 2 років.

Якщо повнолітня людина вчинила домашнє насильство, разом із покаранням на строк до 3 місяців або довше їй можуть заборонити заходити до дому потерпілого; спілкуватися з дитиною (якщо насильство було спрямоване проти неї або скоєне в її присутності); наближатися до дому, роботи чи інших місць, де буває потерпілий; писати повідомлення потерпілому тощо.

До пом'якшуючих обставин віднесли скоєння злочину в стані душевного хвилювання внаслідок жорстокого поводження чи такого, що принижує честь і гідність, а також якщо із потерпілим так поводилися системно. Так, тяжке тілесне ушкодження, вчинене в такому стані, каратиметься громадськими роботами 150-240 годин або виправними роботами строком до 2 років, або обмеженням волі до 3 років, або позбавленням волі до 2 років.

Злочину на ґрунті статевої приналежності було надано примітку "обставина, що обтяжує покарання". Також обтяжуючі обставини має злочин, скоєний щодо подружжя, колишнього подружжя чи близького родича.

У законі уточнили визначення поняття "зґвалтування"- вчинення дій сексуального характеру, пов’язаних із вагінальним, анальним або оральним проникненням у тіло іншої особи з використанням геніталій або будь-якого іншого предмета, без добровільної згоди потерпілої особи. Карається, як і раніше, позбавленням волі на строк 3-5 років.

Вчинення зґвалтування до подружжя чи колишнього подружжя або до особи у зв'язку з виконанням особою службового, професійного чи громадського обов'язку, або до вагітної жінки передбачає покарання на строк 5-10 років. Зґвалтування людини молодше 14 років карається тюремним строком на 8-15 років.

Будь-які насильницькі дії сексуального характеру, не пов'язані з проникненням у тіло іншої особи, без добровільної згоди потерпілого (сексуальне насильство) передбачають покарання у вигляді позбавлення волі до 5 років. Щодо особи молодше 14 років - 5-10 років тюрми.

За додатковою інформацією та консультаціями просимо звертатись до  Волочиського бюро правової допомоги, яке знаходиться за адресою: м. Волочиськ, вул. Лисенка, 8-А, тел. (03845) 4-02-82


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи задоволені Ви роботою сайту?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь