Війтовецька територіальна громада

Хмельницька область, Хмельницький район

Красилівська ДПІ інформує

Дата: 27.11.2018 12:37
Кількість переглядів: 582

???°???????????? ???? ?·?°?????????? ???????? ???????????? ?????·?????????? ???????±?°?? ?·?° ?????µ?????? ?·?µ???µ?»???????? ?????»????????Платники податків, які нараховують доходи фізичним особам за оренду земельних ділянок сільськогосподарського призначення, зобов’язані стати на облік до фіскального органу за місцезнаходженням орендованої земельної ділянки

Волочиське управління ГУ ДФС у Хмельницькій області області звертає увагу платників податків, що у зв’язку зі змінами, внесеними до статті 168 Податкового Кодексу  Законом України   від 10.07.2018  №2497, який набув чинності з 15.08.2018року,  податковий агент, зокрема, самозайнята особа, яка здійснює нарахування (виплату) доходів фізичній особі у вигляді орендної плати за земельні ділянки сільськогосподарського призначення, сплачує (перераховує) податок на доходи фізичних осіб до відповідного бюджету за місцезнаходженням земельних ділянок, земельних часток (паїв), виділених або не виділених в натурі (на місцевості). 

Відповідно до п.п.14.1.180 п.14.1 ст.14 Податкового Кодексу, податковими  агентами  щодо податку на доходи фізичних осіб є, зокрема, самозайняті особи, які зобов'язані нараховувати, утримувати та сплачувати податок, передбачений розд. IV Кодексу, до бюджету від імені та за рахунок фізичних осіб з доходів, що виплачуються таким особам, вести податковий облік, подавати податкову звітність контролюючим органам та нести відповідальність за порушення його норм в порядку, передбаченому ст. 18 та розд. IV ПКУ.

Тобто, податковий агент, зокрема, самозайнята особа, яка здійснює нарахування (виплату) доходів фізичній особі у вигляді орендної плати за земельні ділянки сільськогосподарського призначення, починаючи з 15.08.2018  сплачує (перераховує) податок на доходи фізичних осіб до відповідного бюджету за місцезнаходженням земельних ділянок, земельних часток (паїв), виділених або не виділених в натурі (на місцевості).

Згідно з  п.63.3 ст.63 ПКУ, платники податків, у тому числі самозайняті особи, які здійснюють нарахування (виплату) доходів у вигляді орендної плати за земельні ділянки сільськогосподарського призначення фізичним особам, підлягають реєстрації або взяттю на облік в контролюючих органах за місцезнаходженням, зокрема, об’єктів оподаткування або об’єктів, які пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться  діяльність в порядку, встановленому наказом Міністерства фінансів України  від 09.12.2011 №1588, тобто, зобов’язані стати на облік до органу фіскальної службиза місцезнаходженняморендованої земельної ділянки сільськогосподарського призначенняза неосновним місцем обліку.

       Пунктом 7.2 розд.УІІ Порядку №1588 визначено,  що для взяття на облік  за неосновним місцем обліку платник зобов’язаний протягом 10 робочих днів після відкриття об’єктів, через які  провадиться діяльність або які підлягають оподаткуванню чи пов’язані з оподаткуванням, подати до відповідного контролюючого органу заяву про взяття на облік за неосновним місцем обліку  за ф. 17-ОПП (додаток9). Дані заяви про взяття на облік за неосновним місцем обліку вносяться до Реєстру самозайнятих осіб.

         Також взяття на облік за неосновним місцем обліку здійснюється  на підставі повідомлення  про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за ф.20-ОПП (додаток10), поданого платником  відповідно до розд.УІІІ Порядку №1588, та якщо у  такому повідомленні платник визначив контролюючий орган, у якому бажає стати на облік за неосновним місцем обліку за місцезнаходженням відповідного

об’єкта оподаткування.

         Пунктом 8.2  розд.УІІІ Порядку №1588 визначено, що об’єктами оподаткування і об’єктами, пов’язаними з  оподаткуванням або через які провадиться діяльність, є майно та дії, у зв’язку з якими  у платника податків виникають зобов’язання щодо сплати податків та зборів.

         У разі, якщо у платника  податків відбувається реєстрація, створення чи відкриття об’єкта оподаткування на території адміністративно-територіальної одиниці, де він не перебуває на обліку, то такий платник податків зобов’язаний стати на облік за неосновним місцем обліку у контролюючому органі за місцезнаходженням такого  об’єкта – п.8.3 розд.УІІІ Порядку №1588.

         Повідомлення  про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або  через які провадиться  діяльність за ф.20-ОПП подається протягом 10 робочих днів після їх реєстрації,  створення чи відкриття до контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків – п.8.4 розд.УІІІ Порядку №1588..

          Отже, платники податків, у тому числі самозайняті особи, які здійснюють нарахування (виплату) доходів у вигляді орендної плати за земельні ділянки сільськогосподарського призначення фізичним особам, зобов’язані стати на облік за неосновним місцем обліку відповідно до Порядку №1588.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи задоволені Ви роботою сайту?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь