Війтовецька територіальна громада

Хмельницька область, Хмельницький район

Обережно! Кліщі!

Дата: 07.05.2019 14:40
Кількість переглядів: 580

Фото без описуЕпідемічна ситуація з захворювання на хворобу Лайма у Волочиському районі благополучна.

   Із настанням тепла, при довготривалому перебуванні населення на свіжому повітрі (прогулянки, походи, парки, сади, городи, тощо) існує небезпека ураження кліщами, укуси яких не лише неприємні, але й небезпечні. Вони є переносниками хвороби Лайма (кліщовий бореліоз).

    Живляться кліщі кров’ю людей і тварин. Період активності кліщів з другої половини квітня до середини липня. Пізніше їхня активність зменшується. Найбільш агресивні кліщі зран -ку та ввечері, а в похмуру погоду – цілий день. Вони полюбляють вологу і тепло, погано переносять сонце і засуху. Улюблені їх місця – біля берегів водойм, уздовж доріг (вище 1-1,5 м на рослинність паразити не піднімаються). Вони уловлюють наближення людини чи тварини за 15-20 м. Сидячи на траві чи кущах, кліщі чіпляються за одяг людини, що проходить  поруч та проникають на вільну  від одягу ділянку тіла. Укус кліщів ми практично не відчуваємо, завдяки анестезуючій дії їх слини. Під час укусу людини кліщі вносять у ранку разом зі своєю слиною збудники інфекційних захворювань, тому, чим пізніше людина виявить зараженого кліща, тим більше збудників потрапить в організм, що в свою чергу може вплинути на важкість перебігу захворювання.

   Хвороба Лайма (або кліщовий бореліоз) являє собою природно-осередкове, трансмісивне захворювання, збудниками якого є спірохети борелії.                              

   Інкубаційний період захворювання триває від 2 до 30 днів. Передача хвороби відбувається через укус іксодових кліщів. Перші симптоми хвороби Лайма виявляються жаром, головними болями, втомою і мігруючою еритемою. Надалі відбувається ураження суглобів, шкіри, серця, нервової системи.

   Для визначення попадання збудника (борелій) в організм людини, необхідно провести лабораторне дослідження кліща, який вкусив (огляд під мікроскопом). Крім того, бувають випадки, що людина вчасно не побачила присмоктування кліща, або не змогла його зняти та доставити на дослідження. В таких випадках постраждалим проводиться аналіз сироватки  крові на наявність імуноглобулінів М та G, які  свідчать про інфікованість людини та давність інфікування. Цей метод  добрий тим, що захворювання можна виявити ще до появи клінічних проявів, і відповідно, змінити терміни та інтенсивність лікування.

   Дослідження кліщів та сироваток проводять у лабораторії особливо небезпечних інфекцій державної установи «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України» за адресою: м. Хмельницький, вул. Храновського, 12.  Контактний телефон лабораторії: 67 - 29  -70.

   Для доставки матеріалу (кліща) до лабораторії його необхідно помістити в скляну або пластикову пробірку з вологим середовищем (вата). Доставка може здійснюватись власними силами або звернутись по телефону до Волочиського міжрайонного відділу ДУ "Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України" за адресою: м Волочиськ , вул. Починка,1, телефон 3-58-78.

 

                               Основні поради як захистити себе від кліщів.

-  Одягайтеся у світлий однотонний одяг з довгими рукавами, який щільно прилягає до тіла;

- По прибуттю додому ретельно оглядайте себе та оточуючих;

- На відпочинку потрібно вибирати сухі, добре освітлені галявини, подалі від кущів, дерев;

- Можна використовувати засоби, що відлякують кліщів – репеленти;

- Те саме стосується і домашніх улюбленців. Після прогулянки в першу чергу перевірте лапи, живіт та морду. Якщо ж після укусу пес ослаб, погано їсть, а білки очей пожовтіли, терміново зверніться до ветеринара.

Будьте обережні і тоді відпочинок на природі залишить вам тільки приємні спогади!

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи задоволені Ви роботою сайту?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь